Ученик от Пловдив стана шампион на Азия по математика

Ученик от Пловдив стана шампион на Азия по математика

16-годишен ученик от Пловдив стана абсолютен шампион на Азия по математика. Мирослав Маринов се пребори за престижната награда в китайския град Чен-ду в надпревара с още 300 титулувани математици от цяла Източна Азия.

Преди два месеца Мирослав спешно събираше пари, за да участва в математическото състезание в провинция Съчуан, припомня бТВ. Семейството му не разполагаше с 2730 лв., за да плати пътните разходи и затова се обърна за помощ към медиите. Сумата беше събрана бързо, благодарение на десетки фирми и граждани от цялата страна.

Днес Мирослав се завърна в пловдивската математическа гимназия като абсолютен победител. „Аз спечелих купа за първо място, заедно със сертификат, който подкрепя шампионската ми титла, и звезда - по принцип от всяка държава се избира един участник, който бива награден със звезда”, разказа десетокласникът.

„Той все пак е пръв сред първите, което си е доста сериозно постижение”, подчерта директорът на ОМГ „Акад. Кирил Попов" в Пловдив д-р Ивайло Старибратов.

На олимпиадата участниците трябвало да решат 30 задачи за два часа. Миро се справил с 25 от тях и така спечелил абсолютната шампионска титла. „Винаги е хубаво, когато човек попадне на нова задача, да успее да я реши”, сподели Мирослав Маринов.

На състезанието участваха осем български ученици, седем от които се върнаха с медали.