Изберете вид забележителности

Изберете тип
настаняване

Каменски манастир Възнесение Господне

На нaй-високото място в село Каменци се издига белокаменния храм на манастира “Възнесение Господне”, чиито кубета се виждат от всяка точка на селото. От няколко години манастирът е запустял, но за целодневно отворената църква се грижи жена от селото. Църквата впечатлява с размерите си и добре запазените стенописи и икони.

В годините на Османско робство тук е имало голям мъжки манастир, който е бил опустошен и изгорен. Спасил се само един от монасите, който се оттеглил в местността “Аязмото” на 2км. от селото и заживял там като отшелник. Според местните хора, кладенчето, от което пиел вода, има лековита сила.

На същото място през 1906 година местното население издига нов църковен храм “Вознесение Господне”, изграден изцяло от дялан камък от съседна кариера. В строителството се включило цялото население с труд и дарения. През 1999г. година тогавашният Доростолски митрополит Геласий предложил на Светия синод мястото да получи статут на девически манастир. Молбата е била удовлетворена и в манастира заживяли монахините Серафима и Юлита. Сестрите обитавали бившата попска къща в двора на църквата, но когато преклонната им възраст попречила да се грижат за манастира, заминали за други манастири.

 

Източник: www.bulgarianmonastery.com