Изберете вид забележителности

Изберете тип
настаняване

Неолитно селище край село Оходен

Раннонеолитното селище край с. Оходен е сред най-ранните човешки селища, открити в Европа.

Тук са запазени останки от древен храм на плодородието, основи на жилищни постройки, некропол. Проучването се извършва от учени от Регионалния исторически музей във Враца от 2002 г., като продължава и днес.

Край село Оходен е открит най-старият храм на Слънцето на възраст около 8 хилядолетия. Свещеният комплекс се е намирал в центъра на праисторическо селище, а в некропола към него са открити древни човешки скелети на около 8 хил. год. Според археолозите светилището е уникално и до момента няма друг известен аналог в България. Анализът на откритите артефакти говори, че селището спада към ранно-неолитната култура Градешница-Кърча, развивала се в район, заключен между Янтра и Тимок на юг от Дунав и Олтения в Югозападна Румъния.

 

Значението на продължаващите нови открития е, че Балканският полуостров се превръща в център на праисторическа цивилизация, която започва разселване из земите на цяла Европа.

 

През 2011 г. при продължаващите археологически проучвания на района е открит древен олтар, украсен с огромни трофейни еленови рога. Светилището е разположено на около 2 метра от ритуално положения скелет на мъж, открит в разкопките през 2010 г. Вероятно то е прославяло ловните му подвизи. Еленът е сред най-силните символи на мъжкото начало и на плодородието.

Чрез наблюдения на небесното светило тук праисторическите хора вероятно се ориентирали кога е най-подходящото време за засяване и прибиране на реколтата. Възможно е да са принасяли и дарове за плодородие.

 

Подът на праисторическата постройка е бил застлан с паваж. Камъните на земята имат П-образна форма, насочена на изток към слънчевия изгрев. Тук са открити и десетки глинени и каменни дискове, които в семантиката на ранните земеделци символизират слънчевия диск. Този факт подкрепя твърдението на археолозите, че вероятно това е един от най-ранните храмове, посветени на Слънцето, което е обожествявано от древните хора. Находката е без аналог в света и има огромно значение като символика на соларния култ и плодородието, като разкрива ключови моменти от раждането на религията.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org

Снимка: http://sun-bg.com